Kapat

Haberler

Afette kimse geride kalmayacak

Aa
7 Ocak 2026 Çarşamba
İzmir Büyükşehir Belediyesi, engelli bireylerin afet anlarında güvenli tahliyesi için Karabağlar’daki Yurdoğlu Engelli Hizmet Merkezi’nde kapsamlı bir tatbikat gerçekleştirdi. Deprem ve yangın senaryosuyla yapılan uygulamada erişim, yönlendirme ve güvenlik riskleri sahada test edildi.
 
İzmir Büyükşehir Belediyesi, afetlere dirençli kent hedefi doğrultusunda yangın ve deprem gibi çoklu afet senaryolarına karşı kentin tüm kesimlerini kapsayan hazırlık çalışmalarını sürdürüyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi Afet İşleri Dairesi Başkanlığı koordinasyonunda, İtfaiye Dairesi Başkanlığı, Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı ve Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı iş birliğiyle Karabağlar’da bulunan Yurdoğlu Engelli Hizmet Merkezi’nde engelli bireylerin güvenli tahliyesine yönelik kapsamlı bir tatbikat düzenlendi. Tatbikat, afetlere hazırlık süreçlerinde engelli bireylerin karşılaşabileceği erişim, yönlendirme ve güvenlik riskleri ele alındı.
 
Afet anında kimse geride kalmasın
Senaryo gereği Yurdoğlu Engelli Hizmet Merkezi meydana gelen depremden etkilendi. Ardından binada yangın başladı. Görevliler bir yandan engelli bireyler ile ailelerini tahliye etmeye çalışırken, diğer yandan durumu 112 Acil Çağrı Merkezi’ne bildirdi. Olay yerine İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı ekipleri ile Eşrefpaşa Hastanesi’nden sağlık görevlileri yönlendirildi. Tatbikatta senaryo gereği ortopedik engelli Naime Bal ile down sendromlu Mert Boğaziçi yaralandı. Olay yerine hızla ulaşan itfaiye ekipleri, bir yandan yaralıları tahliye ederken diğer taraftan yangına müdahale etti. Tatbikatta Yurdoğlu Engelli Hizmet Merkezi görevlileri tarafından bakılan bir köpek de binadan ateş savaşçılarının çabasıyla çıkarıldı.
 
“Bu kez özel bir grupla tatbikat yaptık”
İzmir Büyükşehir Belediyesi Afet İşleri Dairesi Başkanlığı Afete Hazırlık Şube Müdürü Özlem Özant, İzmir’de ilk kez böyle bir tatbikat düzenlendiğini söyledi. Özlem Özant, “Bu gün tatbikatımızı özel bir grupla yaptık. Olası bir afet anında onların durumu, diğer bireylerden çok daha zor. Bu nedenle afetler yaşanmadan önce bu tatbikatları yaparak, acil duruma hazırlıklı olunmasını hedefliyoruz. Ayrıca birimler arası koordinasyonun güçlenmesi açısından da bu provalar oldukça önemli. Yaptığımız tatbikatlarda eksiklikleri gözlemliyoruz. Bunların giderilmesine yönelik çalışmalar yürütüyoruz” dedi.
 
Farklı engel gruplarına farklı senaryo
Engelli Çalışmaları Şube Müdürü Arzu Ütaş ise tatbikat ile birçok önemli noktayı gördüklerini ifade ederek, şunları söyledi: “Ortopedik engelliler, görme engelliler, işitme engelliler, zihinsel engelliler ve diğer engellilerin hepsi için ayrı uygulamalara ihtiyaç olduğu görüldü. Bununla ilgili olarak farklı tatbikat senaryoları geliştirmemiz gerektiği net olarak anlaşıldı. Tatbikat başarı ile sonuçlandı. Biz de bazı dersler çıkardık. Yapacağımız tatbikatlarda eksik yönlerimizi tamamlayacağız.”
 
“Binalar engelli kullanımına uygun olmalı”
Ortopedik engelli Gülay Çoban da binaların engelli kullanımına uygun olması gerektiğine dikkat çekerek, “Binalar engelli kullanımına uygun olmadığı zaman engelliler için hayat çok zorlaşıyor. Karabağlar’daki bu merkez engelli kullanımına çok uygun. Böylece tatbikat esnasında dışarı çıkabildik. Biz yaşam alanlarının engelli bireylerin kullanımına uygun hale getirilmesini istiyoruz. O zaman biz de hiçbir zorluk yaşamadan, yardım olmadan acil durumlarda dışarı çıkabiliriz” diye konuştu.
Uygulama sırasında engelli bireylerin afet, yangın ve deprem anlarında karşılaşabileceği riskler sahada birebir deneyimlenirken; yönlendirme, destek ve iletişim mekanizmaları test edildi. Olası afetlerde yaşanabilecek aksaklıklar önceden tespit edilerek iyileştirme alanları belirlendi.
Çalışma, engelli bireylerin afet anlarında yalnızca korunması gereken kişiler değil; bilgiye erişen, sürece katılan ve kendi güvenliği hakkında söz sahibi yurttaşlar olduğu anlayışıyla yürütüldü.
Paylaş

Diğer Haberler

Tüm Haberleri Gör

Gençlerin ortak hikâyesi sahneye taşındı

21 Ağustos 2026 Cuma

Farklı ülkelerden gençleri İzmir’de buluşturan EDERED 2026, yaratıcı drama ve kültürlerarası etkileşimle şekillenen 10 günlük programın ardından Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’ndeki final performansıyla tamamlandı.

Detaya Git

Başkan Tugay Kosova’da: İzmir ile Kosova arasında çok yönlü iş birliği dönemi

21 Ağustos 2026 Cuma

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Kosova’daki çalışma ziyareti kapsamında Başbakan Albin Kurti ve dört bakanın yanı sıra belediye başkanları, başkan yardımcıları ve Kosova Ticaret Odası Başkanı ile bir araya geldi.

Detaya Git

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin milli sporcuları Akdeniz Oyunları’nda madalya peşinde

21 Ağustos 2026 Cuma

İzmir Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü’nün milli sporcuları Dünya Yenihayat ve Altan Doğan, Türkiye’yi 20. Akdeniz Oyunları’nda temsil ediyor. İtalya’nın Taranto kentinde düzenlenen organizasyonda Yenihayat okçulukta, Doğan ise artistik cimnastikte madalya mücadelesi verecek.

Detaya Git

Büyükşehir’den İzmir’e 400 yeni servis aracı plakası

21 Ağustos 2026 Cuma

İzmir Büyükşehir Belediyesi, il genelinde servis aracı sayısını artırmak için ihale sürecini başlattı. 29 yıllığına faaliyet gösterecek 400 yeni servis aracı plakası için 3 ve 10 Eylül tarihlerinde ihaleye çıkılacak.

Detaya Git