- Müyesser Turfan Geçici Erkek Konukevi
- Ayni ve Nakdi Yardımlar
- Yemek ve Kumanya Desteği
- Süt Kuzusu Dağıtımları
- Medikal Malzeme Desteği
- Acılı Günlerinde Ailelerin Yanındayız
- Paylaşmayı Unutmuyoruz
- Öğrencilerimize Destek Veriyoruz
- Buca Sosyal Yaşam Kampüsü Hayata Geçti
- Sokakta Yaşam Mücadalesi Veren İhtiyaç Sahiplerine Destek
- İzmir’e Hijyenik ve Kaliteli Öğünler
- Anne Dayanışma Kartı
Haberler
İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir Planlama Ajansı (İZPA) tarafından şehrin uzun vadeli vizyonunu ve stratejilerini şekillendirmek üzere hazırlanan İzmir Vizyon 2074 Çerçeve Belgesi için “Nasıl Bir İzmir” panel serisi devam ediyor. Toplam 8 panel ve 8 atölye çalışmasından oluşan ve Doç. Dr. Murad Tiryakioğlu moderatörlüğünde düzenlenen “Nasıl Bir İzmir” serisinin beşinci paneli İzQ Girişimcilik Merkezi’nde gerçekleşti.
Erdil: Eğitimde büyük bir erozyon mevcut
“Bölgesel Kalkınma ve Kentsel İnovasyon” başlıklı panelin ilk konuşmacısı olan Orta Doğu Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erkan Erdil, kalkınma yolunda planlamanın büyük önem taşıdığını ancak uygulanabilen planın iyi bir plan olarak tanımlanabileceğini, aksi halde dilek listesinden öteye geçemeyeceğini vurguladı. Prof. Dr. Erdil, Türkiye’de bir ‘Ar-Ge fetişizmi’ olduğunu, oysa Ar-Ge olmadan da inovasyon yapılabileceğini ifade ederken, “Eğitimde büyük bir erozyon mevcut, kamu kaynaklarıyla yetiştirilen öğrencileri yurt dışına kaçırıyoruz. Üniversitelerde bu kadar teknoloji transfer ofisine ihtiyacımız var mı? Birçok üniversitenin bu ofislere paralel oranda patent üretimi yok. Açık bilgi ekosistemlerinin desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.
Lenger: Yaratıcılık temelli inovasyon tercih edilmeli
Erdil’in ardından söz alan Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aykut Lenger ise kentsel inovasyon stratejileri üzerinde durdu. Lenger, sosyal girişimciliğin kritik bir başlık olduğuna dikkat çekerek sözlerini şöyle sürdürdü:
“Burada kâr amacından çok sosyal refah önemlidir. Bu girişimcilik türü ile marjinalleşmiş grupların güçlendirilmesi, giderilmemiş ihtiyaçların giderilmesi, sosyal sermaye geliştirilmesi amaçlanır. Akıllı kent ve akıllı yönetişim başlığına gelecek olursak, bilgi iletişim teknolojileri ve yapay zekâ ile kentlerin yönetiminin sürdürülebilirliğini ve yaşam kalitesini artırmayı amaçlayan bir anlayış hâkim olmalı. Akıllı enerji yönetim sistemleri ile kaynakların verimli kullanımı, yurttaşlara daha iyi hizmet verilmesi sağlanmalı. Konvansiyonel inovasyonun tersine düşük maliyetli, basit, büyük tüketici gruplarına yönelik ve yaratıcılık temelli inovasyon tercih edilmeli.”
“Mevcut inovasyon anlayışı değişmeli”
Panelin son konuşmacısı olan Kastamonu Entegre AŞ’den Dr. Hüseyin Güler, bugün konuşulan sorunların kaynağının hâkim inovasyon anlayışı olduğuna ve bu anlayışın hızlı tüketim, aşırı kentleşme, aşırı kaynak tüketimi, kaynakların verimsiz kullanımı gibi sorunları doğurduğuna işaret etti. Fosil yakıtlara dayanan motorlar, tek kullanımlık plastikler, monokültür tarımın bunun örnekleri olduğunu belirten Güler, şunları söyledi:
“Mevcut inovasyon yaklaşımına alternatif, sorumlu bir inovasyon yaklaşımıdır. İnovasyonun ‘ihtiyaç var mı’, ‘yapılabilir mi’, ‘yapmaya değer mi’ şeklindeki üç sorusu yeterli değil. Bunlara ‘sürdürülebilir mi’ ve ‘etik mi’ sorularını da eklemek gerekiyor. Yaşam alanlarında, binalarda doğal malzemelerin kullanımını nasıl artırabileceğimize yönelik çalışmalıyız. Çünkü bu doğal malzemelerin karbon ayak izinin düşük olması ve karbon yutağı olma özelliği var. Vizyon 2074, keşif odaklı olmayı gerektiriyor ve bugünün verimlilik odağından çıkıp oraya gidebilmeye odaklanmamız gerekiyor. Bugün ve yarın arasında dengeli bir yaklaşıma ihtiyacımız var.” Panel, konuşmaların ardından soru-cevap bölümü ile sona erdi.
Panel serisi devam ediyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir Planlama Ajansı tarafından kurgulanan “Nasıl Bir İzmir” çalışması, iki haftada bir tüm İzmirlilerin katılımına açık olarak gerçekleşecek paneller ve bunları takip eden atölye çalışmaları ile devam edecek. Çalışmanın, Vizyon 2074 Çerçeve Belgesi’ne önemli çıktılar sağlaması bekleniyor.
Diğer Haberler
Tüm Haberleri Gör
180 milyon liralık altyapı yatırımı başladı
1 Aralık 2025 Pazartesiİzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, Tire’de taşkın ve koku sorunlarını önlemek amacıyla 180 milyon liralık yağmur suyu hattı inşaatına başladı.
Tohumdan toprağa, topraktan sofraya
1 Aralık 2025 Pazartesiİzmir Büyükşehir Belediyesi’nin “Parkta Etkinlik Var” projesi kapsamında düzenlediği “Tohumdan Sofraya” buluşmasına katılan engelli öğrenciler toprakla buluşmanın heyecanını yaşadı.
Adana’dan İzmir’e göç etti, Meslek Fabrikası’yla iş buldu
1 Aralık 2025 Pazartesiİzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası İstihdamı Geliştirme ve Destekleme Birimi, ekim ayında iş arayan 35 kişinin istihdam edilmesine aracı oldu. Adana’dan İzmir’e göç eden Aynur Dağaşan da Meslek Fabrikası Mobil İstihdam Aracı’nın yönlendirmesiyle işe yerleştirildi.
Turizm dünyası İzmir'de bir araya geliyor
30 Kasım 2025 PazarTürkiye’nin en kapsamlı turizm buluşmalarından olan TTI İzmir – 19. Uluslararası Turizm Ticaret Fuarı ve Kongresi, 3–5 Aralık 2025 tarihlerinde Fuar İzmir’de kapılarını açıyor.
